Falend risicomanagement kost de maatschappij miljarden

Door John van der Puil

Op 14 april 2016 kopte de NRC onder de rubriek in het Nieuws “Giftige stoffen kosten de maatschappij miljarden”. Om te vervolgen met “Ziektekosten schaden in EU-landen jaarlijks mogelijk 288 miljard euro”. De cijfers komen uit een rapport opgesteld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu door de Universiteit van Utrecht. Hoe komt men toch aan die keurige, exacte en ‘wetenschappelijk verantwoorde’ cijfers? De Universiteit van Utrecht is niet zo maar een onderzoekbureautje. Als je doorleest begrijp je wel dat er ‘een zekere marge’ in die cijfers moet zitten. Prof. Dr. Martin van den Berg stelt dat het om schattingen gaat, waarbij het rapport aan de lage kant is gaan zitten. Die miljarden zijn geschat.

Dat ligt iets anders bij de cijfers van de International Labour Organisation (ILO). Die heeft geteld dat er jaarlijks 2,34 miljoen werknemers door ongelukken en arbeid gerelateerde ziekten aan hun eind komen. Het is reden voor de FNV een actiedag voor veiliger werk te organiseren. De ILO geeft voorts aantallen per dag aan beroepsziektes, per jaar in de EU, door blootstelling aan chemische stoffen en door inhaleren van asbest. Voor wat betreft de EU en Canada (dat land kent zelfs een Memorial Day voor vroegtijdig omgekomen werknemers) kunnen die cijfers best wel in de buurt van betrouwbaarheid liggen. Maar ook jij gelooft niet dat er in dichtbevolkte Aziatische landen als Afghanistan, India, Bangla Desh, China en Vietnam ergens statistieken zijn te vinden die bijhouden of iemand dood gaat aan de wens van Boeddha of Allah, dan wel aan een ongeluk of een beroepsziekte. Kortom, bij miljarden sterfgevallen wordt het niet of niet exact bijgehouden.

Wat ook niet  wordt bijgehouden zijn de kosten die de maatschappij moet dragen door risicomanagement. Of liever gezegd: het ontbrekende of falende risicomanagement, zowel bij de overheid als in het private bedrijfsleven. Ik heb er helemaal geen cijfers van, ook geen schattingen. Maar ik weet zeker: Risicomanagement kost de maatschappij miljarden. Ik heb dan weliswaar weet van de omvang van de schade, wat ik wel heb is Het Tweede Nationaal Onderzoek Risicomanagement. Dik rapport. Je hoeft dat niet te lezen. Het is samengevat in hoofdstuk 1 van Inkoop en Risicomanagement, 3-de druk. Daar is ook de link met inkoop gelegd. Koop dat boek! Je zult er geen spijt van krijgen.

Ik bestel het boek!